• icono sociedad Salut i sanitat
  • > Enquesta de morbiditat hospitalària
icono sociedad print

Metodologia de l'Enquesta de Morbiditat Hospitalària (EMH)

  1. Introducció
  2. Àmbit d'investigació
  3. Publicació de resultats
  4. Documentació complementària

  1. Introducció

  2. L'Enquesta de morbiditat hospitalària (EMH) sobre les patologies tractades als hospitals és una investigació de caràcter mostral que s'inicia l'any 1977.

    En els darrers anys, com a conseqüència de la necessitat de disposar d'un bon sistema d'informació que faciliti el funcionament dels sistemes sanitaris ha sorgit el concepte de conjunt mínim bàsic de dades (CMBD) en el moment de l'alta hospitalària del malalt.

    Aquest sistema d'informació representa un conjunt de variables obtingudes en el moment de l'alta hospitalària del pacient que responen a les necessitats de múltiples usuaris (gestió, planificació, investigació epidemiològica, investigació clínica, etc.). 

    Aquesta operació estadística disposa del suport legal del Reial decret 1360/1976, de 21 de maig, i d'un conjunt d'ordres ministerials posteriors que estableixen l'obligatorietat a tots els hospitals del país, tant públics com a privats, d'implantar un llibre de registres de malalts normalitzat amb caràcter reservat de les dades.


  3. Àmbit d'investigació

  4. La POBLACIÓ OBJECTIU són les persones malaltes internades a un centre hospitalari de les Illes Balears i donades d'alta d'aquest.

    Constitueix l'ÀMBIT GEOGRÀFIC de la investigació tot el territori espanyol. En el cas de l'explotació que fa l'Ibestat, l'àmbit geogràfic queda circumscrit al territori de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Comprèn hospitals públics i privats, i hospitals militars. Es consideren hospitals els centres sanitaris que, amb independència de la seva denominació, tenguin com a finalitat principal la prestació d'assistència mèdica, quirúrgica o medicoquirúrgica als malalts que s'hi troben ingressats (queden excloses les residències d'ancians, cases de beneficència, guarderies infantils, orfenats, etc.).

    En l'ÀMBIT TEMPORAL es consideren les altes hospitalàries que han tingut lloc al llarg de l'any de referència de l'enquesta, independentment de la data d'ingrés. Només es recullen les altes hospitalàries (que hagin donat lloc com a mínim a un dia d'estada) corresponents a diagnòstics principals. No es recullen diagnòstics secundaris ni procediments.


  5. Publicació de resultats

  6. L'Ibestat  publica l'explotació de l'EMH agrupada en diferents períodes de temps en funció de la disponibilitat i la comparabilitat de les dades. 

    En un primer bloc es publica l'evolució d'altes, estades, edat mitjana i taxa de morbiditat per illes des de 1997. 

    Els blocs següents inclouen el diagnòstic principal. Es dóna una doble diferenciació: l'any i el detall del diagnòstic. 

    Fins a 2015, s'ha utilitzat la Classificació internacional de malalties v9, modificació clínica (CIE 9-MC). Des de 2016 s'empra la Classificació internacional de malalties v10, modificació clínica (CIE 10-MC). L'OMS, a més, realitza diferents revisions sobre les classificacions esmentades en les quals s'incorporen noves malalties o aquestes es classifiquen en diferents subgrups.

    Les dades es presenten segons una llista detallada de diagnòstics principals o segons una llista reduïda. En aquest últim cas es presenten dades per illa. Aquest nivell de publicació suposa un important complement a l'explotació anàloga realitzada per l'INE.


  7. Documentació complementària

  8. Es pot obtenir més informació relacionada amb l'estadística de morbiditat hospitalària en diferents metodologies de l'Enquesta de morbiditat hospitalària publicades per l'INE. 


Institut d'Estadística de les Illes Balears
C/ Miquel Santandreu, 4, Baixos - 07006 Palma·971 17 65 11