• icono economia Preus i salaris
  • > Enquesta d'estructura salarial
icono economia print

Metodologia de l'enquesta d'estructura salarial (EES)

  1. Introducció
  2. Àmbit de població
  3. Àmbit temporal
  4. Disseny mostral

  1. Introducció

  2. L’enquesta d’estructura salarial (EES) és obligatòria i l’han d’elaborar tots els estats membres de la Unió Europea, amb criteris comuns de metodologia i continguts, amb la finalitat d’obtenir uns resultats comparables sobre el nivell, l’estructura i la distribució del salari. Tots els països comparteixen aquests mateixos paràmetres: període de referència, àmbit de cobertura, informació sol•licitada i les seves característiques, mètode de recollida de dades, representativitat, i processament i transmissió de resultats.

    La novetat principal que aporta respecte d’altres enquestes sobre aquesta matèria és que es recullen els salaris en el qüestionari de forma individual, amb la qual cosa es té accés a una gran quantitat de variables relacionades amb el treballador. Gràcies a això, és possible establir relacions entre el salari i algunes variables que poden contribuir a determinar-ne la quantia, com ara el nivell d’estudis assolit, l’antiguitat, el tipus de contracte o l’ocupació, entre d’altres. Al mateix temps, l’enquesta recull variables generals de l’empresa o establiment dels treballadors, com ara el mercat al qual l’empresa destina la seva producció, l’existència o no d’un conveni col•lectiu i l’àmbit d’aquest conveni, o si el control de la propietat és públic o privat.

     


  3. Àmbit de població

  4. L’àmbit poblacional està format per tots els treballadors de les Illes Balears per compte d’altri que presten serveis en centres de cotització, independentment de la grandària, i hagin estat d’alta a la Seguretat Social durant tot el mes d’octubre de l’any de referència. Se n’exclouen els presidents, els membres de consells d’administració i, en general, tot el personal la remuneració del qual no sigui principalment en forma de salari, sinó per comissions o beneficis.

    Quant a la cobertura sectorial, s’investiguen tres grans sectors: la indústria, la construcció i els serveis. Actualment, queden exclosos de l’enquesta les activitats agrícoles, ramaderes i pesqueres; parcialment, l’Administració pública, Defensa i Seguretat Social obligatòria (hi estan inclosos els empleats públics que pertanyen al règim general de la Seguretat Social); el personal domèstic, i els organismes extraterritorials.

     


  5. Àmbit temporal

  6. En l’enquesta es diferencien dos períodes de referència. La major part de les preguntes es refereixen al mes d’octubre de l’any de referència. Aquest mes té l’avantatge de considerar-se “normal” en tots els països de la UE, en el sentit que està poc afectat per variacions estacionals o per pagaments de venciment superior al mes, com les pagues de Nadal. Altres dades es refereixen a l’any en conjunt. D’aquesta manera s’obtenen els guanys mensuals i anuals.

     


  7. Disseny mostral

  8. El punt de partida (marc) és el Registre General de Comptes de Cotització a la Seguretat Social, tramès per la Tresoreria General de la Seguretat Social i actualitzat a 31 d’octubre de cada any.El procediment de selecció aleatòria d’unitats correspon a un mostreig bietàpic estratificat, en què les unitats de primera etapa són els comptes de cotització a la Seguretat Social, mentre que les de segona etapa són els treballadors.Les unitats de primera etapa es classifiquen segons l’activitat econòmica. Cada activitat s’estratifica per comunitats autònomes i grandària de l’empresa. Les empreses o centres de treball de 500 treballadors o més s’investiguen de manera exhaustiva.

     


Institut d'Estadística de les Illes Balears
C/ Miquel Santandreu, 4, Baixos - 07006 Palma·971 17 65 11