• icono economia Indústria i energia
  • > Índex de preus industrials (IPRI)
icono economia print

METODOLOGIA DE L’ÍNDEX DE PREUS INDUSTRIALS (IPRI)

  1. Introducció
  2. Àmbit temporal
  3. Àmbit poblacional
  4. Disseny mostral
  5. Any de base i període de referència dels preus
  6. Formulació dels índexs

  1. Introducció

  2. L'índex de preus industrials (IPRI) és un indicador conjuntural que mesura l'evolució dels preus dels productes industrials fabricats i venuts al mercat interior, en el primer pas de la seva comercialització, és a dir, els preus de venda a la sortida de fàbrica, excloent les despeses de transport i comercialització i l'IVA facturat. Per a la seva obtenció es realitza una enquesta contínua.

    L'IBESTAT porta a terme l'operació autonòmica 77203016 Explotació de l'Índex de Preus Industrials (IPRI) per poder oferir una major desagregació de variables per a l'àmbit territorial de les Illes Balears, respecte de l'operació homònima que a nivell estatal genera l'INE.


  3. Àmbit temporal

  4. La periodicitat d'aquest indicador és mensual. Els preus es refereixen al vigent el dia 15 del mes de referència.


  5. Àmbit poblacional

  6. La població objectiu és el conjunt dels establiments que fabriquen productes industrials i els venen al mercat interior.


  7. Disseny mostral

  8. El criteri aplicat per definir quines activitats formen part de l'IPRI, base 2015, de les Illes Balears és el d'incloure totes les divisions d'activitat (2 dígits CNAE-09) que superen el 1,0% del total de la xifra de negoci de la indústria de les Balears segons les dades del sector industria de l'Enquesta Estructural d'Empreses de l'any 2015.

    D'altra banda, els productes que formen la cistella de l'IPRI, base 2010, s'inclouen en funció del valor de producció del producte dins de la classe a la qual pertanyen, fins a cobrir el 60% de la mateixa, en aquelles que pesen més del 0,1%, i fins a cobrir el 40% en la resta. La informació per a fer la selecció de productes s'obté de l'Enquesta Industrial de Productes, referida a l'any 2010.


  9. Any de base i període de referència dels preus

  10. El Reglament (CE) núm. 1165/98 del Consell sobre les estadístiques conjunturals estableix l'obligació de canviar la base dels indicadors conjunturals cada cinc anys, a partir de gener de 2018 els índexs es publiquen amb la nova base 2015 (2015 = 100) i s'ofereixen sèries enllaçades des del gener de 2002.

    Amb la implantació de la nova base es millora la representativitat d'aquest indicador mitjançant canvis en la composició de la cistella de productes i l'actualització de l'estructura de ponderacions, el que dóna com a resultat un IPRI més representatiu del sector industrial.

    Any base de difusió a la pàgina web de l'IBESTAT:

    Base 2015 Exercicis de 2002 en endavant

    Base 2010 Exercicis de 2006 a 2017

    Base 2005 Exercicis de 2002 a 2012


  11. Formulació dels índexs

  12. La fórmula de càlcul emprada per a l'IPRI base 2015 és un Laspeyres encadenat, en què el període de referència dels preus varia cada any i és el mes de desembre de l'any immediatament anterior al considerat. En primer lloc es calculen els índexs elementals com el quocient de la mitjana geomètrica dels preus recollits al mes entre els preus recollits al desembre de l'any anterior. Posteriorment, els índexs elementals s'agreguen utilitzant una mitjana aritmètica ponderada.

    Les fonts principals de les ponderacions de l'IPRI són l'Enquesta Industrial d'Empreses i l'Enquesta Industrial de Productes. Hi ha ponderacions per a cada producte. Quan ocasionalment el preu del producte no s'ha consignat, es contacta amb l'empresa per veure si pot estimar el preu que hagués tingut l'operació; si no és possible, el seu preu s'estima a partir de les variacions de la resta de preus d'aquest producte o la seva branca corresponent. Quan desapareix una subvarietat es contacta amb l'informant per esbrinar el caràcter temporal o definitiu d'aquesta incidència, i en el cas que la desaparició sigui definitiva s'intenta substituir per una altra del mateix producte.


Institut d'Estadística de les Illes Balears
C/ Miquel Santandreu, 4, Baixos - 07006 Palma·971 17 65 11