• icono sociedad Eleccions i participació ciutadana
  • > Eleccions municipals
  • > 1999
icono sociedad print

METODOLOGIA ABREUJADA D'ELECCIONS MUNICIPALS

  1. Introducció
  2. Font
  3. Àmbits de l'operació
  4. Definicions

  1. Introducció

  2. L'objectiu principal d'aquesta operació estadística és doble: d'una banda, proporcionar dades de participació i vots a candidatures en les eleccions municipals amb el major nivell de desagregació possible, i, d'una altra, de forma agregada per illes. 

    La norma que regula el règim electoral general és la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general. S'hi recullen les disposicions generals que regeixen les eleccions per sufragi universal directe i que són aplicables en tots els processos electorals, així com les normes que es refereixen als diferents tipus d'eleccions polítiques. El títol III tracta les disposicions especials per a les eleccions municipals. D'altra banda, el Reial decret 605/1999, de 16 d'abril, de regulació complementària dels processos electorals, afegeix especificitat a determinats aspectes del procés electoral.


  3. Font

  4. La font de les dades d'eleccions municipals és el Ministeri de l'Interior. Pot consultar-se en la web: http://www.infoelectoral.mir.es/infoelectoral/min.


  5. Àmbits de l'operació

  6. 3.1. Àmbit territorial

    La circumscripció per a les eleccions municipals és el municipi.

    L'article 23 de la LO 5/1985 estipula que les circumscripcions estan dividides en seccions electorals. Cada secció inclou un màxim de dos mil electors i un mínim de cinc-cents. En cada secció hi ha una taula electoral, sense perjudici que se'n puguin crear més. Les taules electorals no corresponen a una definició geogràfica.

    L'IBESTAT publica les dades del conjunt de les Illes Balears per illa, municipi, districte, secció i taula electoral.

    Les taules, seccions i districtes varien en cada convocatòria d'eleccions. 

     

    3.2 Àmbit poblacional

    L'àmbit poblacional està format per totes les persones amb dret a vot en cada convocatòria electoral. En el cas de les eleccions municipals, poden ser tant espanyols com estrangers residents a Espanya, mentre que la Constitució espanyola preveu que pugui establir-se per tractat o llei el dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions municipals a ciutadans d'altres països, atesos criteris de reciprocitat. 

    Per exercir el dret a vot és necessari estar inscrit en el Cens electoral. Aquest està format pel Cens dels electors residents a Espanya (Cens CER) i pel Cens electoral d'estrangers residents a Espanya (Cens CERE). La inscripció en tots dos censos es realitza a través del Padró municipal. 

     

    3.3. Àmbit temporal

    L'àmbit temporal està marcat per les convocatòries d'eleccions des de 1979.

    El mandat dels membres dels ajuntaments és de quatre anys, comptadors a partir de la data de l'elecció d'aquests. 

    De forma general, les eleccions es fan el quart diumenge de maig de l'any que correspongui i els mandats, de quatre anys, acaben, en tots els casos, el dia anterior al de la realització de les eleccions següents.


  7. Definicions

  8. Abstenció: persones censades que no van exercir el seu dret a vot.

    Cens electoral: persones censades en els censos CER i CERE. Són proporcionats per l'Oficina del Cens Electoral, òrgan dirigit i supervisat per la Junta Electoral Central. El cens electoral és permanent i l'actualització d'aquest és mensual, amb referència al dia primer de cada mes. 

    Cens CER: cens d'electors residents o cens ordinari. Engloba tots els electors espanyols residents al territori nacional. 

    Cens CERE: cens electoral d'estrangers residents a Espanya. 

    Percentatge d'abstenció: percentatge de persones censades que no van exercir el seu dret a vot sobre el total de persones censades.

    Percentatge de vot a candidatura: percentatge de vots emesos a candidatures sobre el total de vots vàlids.

    Percentatge de vot emès: percentatge de persones que van exercir el seu dret a vot sobre el total de persones censades.

    Percentatge de vot en blanc: percentatge de vots en blanc sobre el total de vàlids.

    Percentatge de vot nul: percentatge de vots nuls sobre el total de vots emesos.

    Percentatge de vots: percentatge de vots a candidatures sobre el total de vots vàlids.

    Percentatge de vot vàlid: percentatge de vots vàlids sobre el total de vots emesos.

    Vot a candidatura: vot emès a alguna de les candidatures presentades a les eleccions.

    Vot emès: persones que van exercir el seu dret a vot. Inclou vots nuls, blancs i a candidatura.

    Vot en blanc: vot emès en un sobre buit. Es comptabilitza com a vàlid.

    Vot nul: vots emesos en sobres o paperetes diferents del model oficial, així com els emesos en paperetes sense sobre o sobres que contenguin paperetes de més d'una candidatura. També són considerats nuls aquells en els quals s'hagin modificat, afegit o ratllat noms de candidats, així com aquells en els quals s'hagi introduït qualsevol llegenda o expressió, entre altres alteracions de caràcter voluntari o intencionat, en la papereta o el sobre.

    Vot vàlid: vots emesos a favor de candidatures o en blanc.


Institut d'Estadística de les Illes Balears
C/ Miquel Santandreu, 4, Baixos - 07006 Palma·971 17 65 11