• icono economia Turisme
 • > Índex de preus d'apartaments turístics (IPAP)
icono economia print

Índex de preus d'apartaments turístics (IPAP) Base 2002

 1. Introducció
 2. Àmbit temporal
 3. Àmbit poblacional
 4. Disseny mostral
 5. Estimadors

 1. Introducció

 2. L’índex de preus d’apartament turístics, IPAP, és una mesura estadística de l’evolució mensual del conjunt de les principals tarifes de preus que els establiments d’apartaments turístics apliquen als seus clients.

  Per obtenir-lo s’utilitza l’Enquesta d’ocupació en apartaments turístics (EOAP), realitzada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que ofereix informació mensualment en l’àmbit estatal. Per a les Illes Balears sí es disposa d’una mostra suficientment representativa per estimar aquest indicador i, gràcies a un conveni marc signat amb l’INE, l’Ibestat publica l’IPAP en la seva pàgina web.

  En el qüestionari es demanen els preus aplicats a diferents tipus de clients per l’ocupació d’un apartament (per a diferents modalitats d’apartaments), així com el percentatge d’aplicació de cadascuna de las tarifes. Les tarifes sol•licitades són les següents:

  •    Tarifa normal
  •    Tarifa de cap de setmana
  •    Tarifa aplicada a agències de viatges i operadors turístics

  Les tarifes anteriors, es recullen per a diferents modalitats d’apartaments:

  •    Estudis
  •    Apartaments d’entre 2 i 4 places
  •    Apartaments d’entre 4 i 6 places i altres.

   


 3. Àmbit temporal

 4. La informació és subministrada amb periodicitat mensual pels establiments d’apartaments turístics i va referida a una quinzena del mes de referència.
   

 5. Àmbit poblacional

 6. La població objecte d’estudi són els establiments d’apartaments turístics situats a les Illes Balears. Un establiment d’apartaments turístics és aquell l’activitat exclusiva del qual (o principal) és l’allotjament de turistes en unitats equipades, apartaments, xalets, vil•les i bungalous inclosos.

   


 7. Disseny mostral

 8. El disseny de la mostra a les Illes Balears es basa en el marc generat a partir del directori d’establiments turístics de què disposa la Conselleria de Turisme i Esports de la CAIB. Les categories considerades com apartaments turístics són: apartaments de 4 claus, de 3 claus, de 2 claus i d’1 clau.
  El mostreig és estratificat a escala d’illa i grandària de l’establiment turístic.

   


 9. Estimadors

 10. Per calcular l’IPAP s’utilitza l’índex de preus de Laspeyres encadenat. En aquesta estimació l’any base és 2002, que és quan es començà a recollir l’EOAP.

Institut d'Estadística de les Illes Balears
C/ Miquel Santandreu, 4, Baixos - 07006 Palma·971 17 65 11