• icono sociedad Cultura i oci
  • > Producció editorial
icono sociedad print

METODOLOGIA DE PRODUCCIÓ EDITORIAL DE LLIBRES

  1. Introducció
  2. Fonts per a l'elaboració de l'Estadística
  3. Àmbit d'investigació
  4. Conceptes i definicions
  5. Difusió dels resultats

  1. Introducció

  2. L'Estadística de producció editorial de llibres està realitzada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb la col•laboració  del Ministeri de Cultura i Esport. 

    Té com a principal objectiu disposar d'informació sobre el nombre i les característiques dels títols editats a Espanya a partir dels títols físics mateixos dipositats a la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE). 

    En aquesta Estadística, l'IBESTAT es limita a reproduir les dades publicades per l'INE des de 1999. 


  3. Fonts per a l'elaboració de l'Estadística

  4. Des de 2015, les dades primàries utilitzades són els registres bibliogràfics del catàleg automatitzat de la Biblioteca Nacional d'Espanya, completats amb els procedents de l'Estadística de llibres amb ISBN. Per a la utilització d'aquestes fonts primàries, es va analitzar la viabilitat d'usar els registres administratius disponibles. La norma legal vigent relativa als fitxers administratius és la Llei 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal. 

    Amb anterioritat, les dades primàries per a la realització d'aquesta Estadística es prenen directament dels llibres lliurats a la Secció de Dipòsit Legal del Departament d'Adquisicions de la Biblioteca Nacional durant l'any natural, amb independència de l'any en què s'hagi realitzat la impressió. També s'utilitza l'imprès de sol•licitud del número de dipòsit legal i, per als llibres subjectes a la consignació de l'ISBN, la fitxa de sol•licitud d'aquet.


  5. Àmbit d'investigació

  6. Constitueixen l'àmbit poblacional els títols i exemplars de llibres i fullets editats a les Illes Balears. S'entén per títol aquella publicació (impresa o en suport electrònic) en la qual el text és predominant i que constitueix un tot únic, tant si consta d'un o de diversos volums. Se n'exclouen els títols o publicacions amb finalitats publicitàries o de caràcter efímer així com aquells amb menys de cinc pàgines. 

    Constitueix l'àmbit geogràfic tot el territori espanyol. No obstant això, les dades que l'IBESTAT publica fan referència als títols que van ser editats per editorials la seu central de les quals està situada a  les Illes Balears. 

    L'àmbit temporal és l'any de referència. No obstant això, s'hi poden incloure publicacions editades fins a tres anys abans de l'any de referència (des de l'any t fins a l'any t-3), amb l'objectiu d'incorporar a l'estadística les publicacions que hagin estat dipositades amb certa demora a la BNE i que d'una altra manera no serien comptabilitzades per l'estadística. Tota la sèrie publicada per IBESTAT (des de 1999 en endavant) ha seguit aquest criteri, per la qual cosa les sèries són vàlides comparativament.


  7. Conceptes i definicions

  8. Classe de publicació

    Els títols es classifiquen en funció del nombre de pàgines:

    Llibre: tota publicació no periòdica que consta com a mínim de 49 pàgines, sense comptar les de la coberta, editada al país i posada a disposició del públic.

    Fullet: publicació del mateix tipus que el llibre que consta de 5 a 48 pàgines.

    Exemplars: nombre d'impressions d'una publicació expressat en milers. Des de 2012, a causa que la Llei 23/2011 de juliol, de dipòsit legal, estableix que el subjecte dipositant principal és l'editor, no es proporciona aquesta informació. 


  9. Difusió dels resultats

  10. La publicació en la pàgina web de l'IBESTAT recull informació sobre nombre de títols i exemplars per classe de publicació i any. S'actualitza de forma anual. 


Institut d'Estadística de les Illes Balears
C/ Miquel Santandreu, 4, Baixos - 07006 Palma·971 17 65 11