• icono economia Comptes econòmics
  • > Renda municipal disponible de les llars
icono economia print

METODOLOGIA DE LA RENDA MUNICIPAL DISPONIBLE DE LES LLARS

  1. Introducció
  2. Àmbit geogràfic i temporal
  3. Definicions i conceptes
  4. Metodologia i fonts d'informació

  1. Introducció

  2. L’estadística de Renda municipal disponible de les llars es posa en marxa gràcies a un conveni de col•laboració entre el Consell Econòmic i Social (CES) i l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT), signat el 2018.

    L'objectiu principal d'aquesta operació estadística és oferir informació sobre el nivell de vida i el benestar de la població resident a les Illes Balears. 

    La Renda disponible de les llars mesura els ingressos dels quals disposen els residents d'un territori per destinar-los al consum o a l'estalvi. Aquesta renda depèn dels ingressos de les famílies directament vinculats a la retribució per la seva aportació a l'activitat productiva (remuneració d'assalariats i excedent brut d'explotació), així com la redistribució de renda i riquesa realitzada per l'Administració pública mitjançant imposts, prestacions socials i altres transferències socials.

    L’IBESTAT elabora anualment les estimacions de la renda disponible per a tots els municipis i illes que conformen les Balears, sent els seus resultats coherents amb les dades dels comptes de renda de les llars de la Comptabilitat regional d'Espanya que elabora l'INE per al conjunt de la comunitat autònoma.


  3. Àmbit geogràfic i temporal

  4. El període de referència de les dades és anual.

    L'àmbit geogràfic objectiu ho componen tots els municipis i illes que conformen les Balears.


  5. Definicions i conceptes

  6. Els conceptes emprats en aquesta operació estadística són coherents amb els establerts en el Sistema Europeu de Comptes (SEC-2010).

    El sistema SEC-2010 està construït entorn d'una successió de comptes relacionats entre si. Aquesta operació estadística se centrarà en els comptes corrents, que s'ocupen de la producció, generació, distribució i redistribució de la renda, i la utilització d'aquesta renda en forma de consum final. Més concretament es pot dir que l’IBESTAT el que presenta és l'estimació de les subcomptes d'assignació de la renda primària (II.1.2.) i la de distribució secundària de la renda (II.2) del Sector llars (S.14).

    No cal oblidar que, els comptes comptables registren operacions a través de partides a manera de recursos (representen augments de valor econòmic), o a manera d’usos (disminucions de valor econòmic), i la diferència entre ambdues genera un saldo comptable.


  7. Metodologia i fonts d'informació

  8. El punt de partida en l'elaboració d'aquesta operació estadística són els comptes d'assignació de renda primària i de distribució secundària de la renda del sector llars per les Illes Balears, proporcionades per la Comptabilitat regional d'Espanya, base 2010, de l'Institut Nacional d'Estadística les quals segueixen els principis metodològics del Sistema Europeu de Comptes (SEC-2010). Per al càlcul de la Renda disponible de cadascun dels municipis s'han municipalitzat cadascuna de les partides i subpartides d'ambdós comptes (tècnica de regionalització top-*down) emprant un ampli ventall de fonts d'informació disponibles a nivell municipal.

    La principal font d'informació emprada per a les estimacions de les diferents partides és l'Estadística de Renda Municipal (ERM) que elabora l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT). Aquesta estadística, l'objectiu immediat de la qual és proporcionar informació de caràcter municipal, és una versió simplificada de l'Estadística de la renda personal (ERP) elaborada pel Servei d'Estudis de la AEAT


Institut d'Estadística de les Illes Balears
C/ Miquel Santandreu, 4, Baixos - 07006 Palma·971 17 65 11